Terug naar overzicht

Amsterdamse Kamer van Verenigingen

De Amsterdamse Kamer van Verenigingen is het overkoepelende orgaan van de studentenverenigingen in Amsterdam. Zij behartigt de gemeenschappelijke belangen van de lidverenigingen, bevordert overleg en samenwerking tussen de verschillende studentenverenigingen en houdt zich bezig met de promotie van het verenigingsleven onder studenten.

Uitgebreide informatie

  • Lid worden in Amsterdam
  • Belangen behartigen
  • Verbinden
  • Promoten

Hey Student!

Welkom in de mooiste stad van het land, Amsterdam! Hier zul je leukste tijd van je leven doorbrengen, van de cafeetjes aan de gracht tot aan het picknicken in het Vondelpark. Naast deze gezellige, typisch Amsterdamse activiteiten, heeft Amsterdam ook een rijk verenigingsleven. Waar studenten van elke studie elkaar kunnen vinden en bijeen kunnen komen om gezamenlijk memorabele ervaringen te beleven. Denk aan mooie borrels, gala’s in binnen- en buitenland, wintersport, zomervakanties en vele andere activiteiten.

Waarom zou je lid worden van een studentenvereniging? Juist nu colleges van je studie voor een groot deel online gegeven worden, zorgen studentenverenigingen ervoor dat je alsnog nieuwe en gezellige vrienden maakt in je studententijd. Er is voor elke student wel een studentenverenigingen te vinden. Hierdoor is er naast gezelligheid ook ruimte om van elkaar te leren en jezelf te ontwikkelen. Een studentenvereniging is eigenlijk een kleine samenleving op zichzelf, met een bestuur en commissies, waar de leden tijdens deze epidemie zorg dragen voor elkaar. De gezelligheid van al deze verschillende soorten mensen bij elkaar, gecombineerd met een unieke kans om verantwoordelijk te zijn voor het organiseren van het meest behulpzame project of het grootste feest, maakt een studentenvereniging een unieke toevoeging aan je studentenleven.

In Amsterdam is er voor elke student wel een studentenvereniging te vinden. Van verenigingen waar borrelen centraal staat – met of zonder ontgroening – tot verschillende sportverenigingen tot aan culturele verenigingen. Wil je niet alleen studeren, maar ook student zijn? Doe dan de kieswijzer op ons platform www.lidwordeninamsterdam.nl/kieswijzer en ontdek daar alles over onze 24 lidverenigingen en hun aankomende activiteiten. Of bekijk onze filmserie over het studentenleven in Amsterdam op ons gloednieuwe YouTube kanaal https://www.youtube.com/channel/UCsC-0IfPNLCAKn2O5FQ0DYA

De AKvV onderhoudt voornamelijk contact met de onderwijsinstellingen van Amsterdam en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Als vertegenwoordiger van studenten overlegt de AKvV regelmatig met onderwijsinstellingen over zaken in het belang van beide partijen. Denk hierbij aan promotie, bestuursbeurzen, collegegeldvrij besturen en studentenwelzijn.

De AKvV vertegenwoordigt haar lidverenigingen ook bij overleggen van de LKvV en houdt zo haar lidverenigingen op de hoogte van de ontwikkelingen in andere steden. Denk hierbij aan ontwikkelingen die zowel op onderwijs- als sociëteitsvlak relevant zijn. De AKvV praat op landelijk niveau mee over onderwerpen die vanuit studentenverenigingen naar voren komen.

Waar nodig vertegenwoordigt de AKvV haar lidverenigingen in de media. Daarnaast is contact met de gemeente van belang omtrent zaken als huisvesting of horecawetgeving. Een combinatie van deze taken kwam naar voren in het protest tegen de Huisvestingsverordening 2020, waarin de gemeente strenge regels stelde aan studentenhuizen. Na politiek betrokken te zijn geweest, organiseerde de AKvV een protest waarmee we in de landelijke media kwamen.

De AKvV verzorgt contact en overleg tussen de lidverenigingen. Daarnaast informeert en ondersteunt de AKvV de verenigingsbestuurders in het uitvoeren van hun functie. Dit gebeurt door middel van een zeswekelijkse Algemene Leden Vergadering (ALV), verschillende Vereniging Overleggen (VO) en persoonlijk contact. De ALV is het hoogste orgaan waar het reilen en zeilen van de lidverenigingen en zaken in het belang van alle lidverenigingen worden besproken. Op de VO’s verzorgt en vergaart de AKvV informatie voor en van lidverenigingen, signaleert problemen en zoekt naar oplossingen.

Benieuwd welke verenigingen lid bij ons zijn? Check snel onze website via https://akvv.nl/lidverenigingen/

De AKvV promoot actief het lidmaatschap en studentenleven in Amsterdam. Zo is de AKvV aanwezig op open- en bachelordagen en voorziet zij aankomende studenten van informatie over de lidverenigingen middels een verenigingenmagazine. Op sociale media biedt de AKvV promotie voor haar lidverenigingen middels het delen van posts en een maandelijkse agenda van open activiteiten. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de motivatie om lid van een studentenvereniging  te worden. Daarnaast worden de lidverenigingen gepromoot via de website www.lidwordeninamsterdam.nl.

De introductieperiodes van de onderwijsinstellingen (Intree-week, de VU Introductiedagen en Kersvers) zijn van groot belang. Door nauw contact te onderhouden met de commissies van de introductieweken zorgt de AKvV voor tijd en ruimte voor de studentenverenigingen om zichzelf te promoten en te profileren.

Alle contactinformatie

Contact

Telefoon 06-12246093

Locatie

Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam

Tags en categorieen

Studentenorganisaties

Maak kennis

Sterre Ancher

Praeses 2020-2021 praeses@akvv.nl

Lola de Wit

Ab Actis 2020-2021 bestuur@akvv.nl

Erik den Hartog

Quaestor 2020-2021 quaestor@akvv.nl

Iris Hoornsman

Vice Praeses 2020-2021 vicepraeses@akvv.nl

Teun Wijsman

Assessor 2020-2021 assessor@akvv.nl